Aandachttraining.info

Wat is mindfulness?


Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk: let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met verleden en toekomst.

 

Lees meer...
 
Mindfulness en ontspanning

Ontspanning vinden we belangrijk omdat het prettig is. Maar ontspanning is ook een levensnoodzaak: in ontspannen staat vinden herstel-, leer-, en voedingsprocessen plaats die onder spanning niet mogelijk zijn. Ontspanning is dus meer dan belangrijk: het is noodzakelijk om te overleven.

 

Lees meer...
 
Stress reductie


Stress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie, die gezond is zolang hij kort duurt. De stressreactie is ontstaan in de natuur; het lichaam wordt klaargemaakt voor een overlevingsreactie: vechten of vluchten.

 

 

Lees verder...
 
Tijdschriftartikelen

 

Weg met de automatische piloot
In deze snelle wereld lijkt de tijd ons door de vingers te glippen. Als we ons minder richten op onze planning maar meer bewust worden van het moment zelf wordt ons leven rijker.

Trouw, 3 januari 2008

Lees verder...
 
Genieten


Wanneer heb je voor het laatst genoten? Echt genoten?
Bij veel mensen volgt op deze vraag een pauze. Een lange pauze. Velen realiseren zich, als ze dit bij zichzelf nagaan, dat het lang geleden is dat ze werkelijk konden genieten, dat ze helemaal ontspannen waren. En ze realiseren zich, hoe zelden deze momenten eigenlijk voorkomen in hun leven.

Lees verder...
 
Historie mindfulnesstraining

Opmerkzaamheid - of mindfulness - is het hart van het boeddhisme. Van Boeddha zelf zouden de woorden zijn: ‘Het cultiveren van opmerkzaamheid is het hoogste goed.’ Elementen van opmerkzaamheid vind je terug in alle stromingen met een boeddhistische achtergrond: van yoga tot zen, van vipassana tot tai chi. Aandachttraining richt zich op de essentie van de boeddhistische praktijk, zonder de ballast van tradities en rituelen.
Lees verder...